sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Mielipidepostaus - Onko ratsastus urheilua?

Ask.fm sivustolla on jonkin aikaa pyörinyt kysymys: "onko ratsastus urheilua?" Kysymykseen vastaavat yleensä "ei ole" sellaiset, jotka eivät ikinä ole olleet hevosen selässä. Jos 10vuotiailta pikkuisilta ratsastajatytöiltä taas kysytään, vastaus on helposti tämän tyylinen: "Mitä ihmettä JALKAPALLO ON VÄHEMMÄN URHEILUA KUIN RATSASTUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ratsastus on parasta ja todellakin urheilua ja siinä kehittyy lihakset ja kunto ja niin..!!!! Joten häivy siitä väittämästä että joku jalkapallo olisi urheilua!!!!"




Jos minulta kysyttäisiin, onko ratsastus urheilua, vastaisin näin:

Kerran viikossa ratsastavan alkeiskurssilaisen ja kerran viikossa ratsastavan heB tasoisen ratsastajan välillä on suuri ero. Myöskin kerran viikossa ratsastavan tuntiratsastajan ja kuusi kertaa viikossa ratsastavan hevosenomistajan välillä on suuri ero. Jos ratsastaa kerran viikossa talutuksessa, taluttaja ja hevonen hoitavat lähes kaiken työn, ja en kutsu sitä kovin raskaaksi urheiluksi. Jos kuitenkin käy puolentoistatunnin mittaisessa estevalmennuksessa kerran viikossa ja ratsastaa 5kertaa viikossa vähän rennommin mutta kuitenkin kunnolla, niin se alkaa olla jo urheilua.

Minä ratsastan kerran viikossa, mutta olen melko urheilullinen ihminen (ainakin pidän urheilemisesta ja haluan pitää itseni hyvässä kunnossa), ja siksi käyn ratsastustuntien lisäksi lenkillä, sekä teen lihaskuntoa kotona. Käyn myös yleensä kerran viikossa taluttamassa alkeiskurssilla tms, missä juoksen melko paljon. Kerran viikossa ratsastaminen ei siis minulle riitä, mutta jollekkin se saattaa riittää.

Mielestäni ratsastus on siis urheilua, muttei kuitenkaan samanlaista kuin esim. jalkapallo. Jos meillä on liikuntatunnilla jalkapalloa, väsyn muutaman minuutin tehokkaan "pelaamisen" jälkeen (oikeasti vain juoksemme pallon perässä ja yritämme esittää että osaamme jotain), mutta ratsastaessa jatkan työskennellä hevosen kanssa paljon pidempään. Minulla on kylläkin todella huono kunto, ja jos joudun esim. laukassa oikeasti tappelemaan hevosen kanssa esim. nätisti laukkaamisesta, kuntoni loppuu parin kierroksen jälkeen, muttei yhtä nopeasti kuin jalkapallossa. Lisäksi jalkapallossa pelataan tehokkaasti koko ajan, kun ratsastuksessa vain se pari minuuttia kerrallaan.

Mielestäni ratsastus on siis urheilua, mutta se ei ole kuitenkaan verrattavissa esimerkiksi jalkapalloon. Aika helposti lajeja urheilulajeiksi kuitenkin lasketaan, kun shakkikin on nykyään urheilulaji!

10 kommenttia:

  1. No täällä ois nyt sitten tämmönen 10 vuotias pieni ratsastajatyttö kommentoimassa. :)
    Kyllä se ratsastus mun mielestä urheilua on, mutta tän jälkeen sitä kyllä vähän miettii...

    Ehkä ittenkin pitäis ruveta urheilee vähän enemmän...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiva että kerroit oman mielipiteesi! :)

      Poista
    2. toi kyl on totta :DD Mut en kyl oo koskaa väittäny et se ois parasta, oon vaa hokenu et urheiluu koska olympialaisis :D

      Poista
  2. Moi, Mä harrastan kanssa kilpauintia 3 kertaa viikkossa 1,5h kerrallaan välillä uidaan jopa yli 3km mutta mun mielestä asia on kanssa noin. Mutta oon laitanu ratsastuksen harjoituspäiväkirjaan eikä valmentaja oo siihen sanonu mitään et sitä ei sais laitaa etei sitä lasketais osaks treenii.

    VastaaPoista
  3. Saisko tän postauksen linkata askiin, ku mua on tultu haukkumaan tän takia ettei ratsastus olis urheilua

    VastaaPoista
  4. Ehkä hieman typerää kommentoida näin vanhaan postaukseen, mutta teen sen kuitenkin. Ratsastus on urheilua jos selässä tekee jotain, mutta jos välillä siellä lepäilee niin ei se sitten kovin liikunnallista ole. Jos nyt katsotaan ratsastusta ihan kokonaisuudessa niin lyön vaikka vetoa, että yksi olimpia tason 160cm esterata on ihan yhtä rankka kuin jalkapallossa se yksi erä (tai mikä sitten onkaan). Ja luulempa, että ihan MM- tason kenttäratsastuksen kestävyys koekkin saattaapi olla rankempikin kuin jalkapallon yksi erä. Itse käyn nykyään 2 kertaa viikossa HeB tason tunneilla + kist ja valmennukset ja sanompahan vaan, että yhdeltäkään tunnilta en ole tullut ilman hikeä pois. Ja meillä ei ainakaan ratsasteta tehokkaasti vain 2 minuuttia kerrallaan vaan 30 minuuttia tehokaasti ja sitten 5 lepotauko ja sitten siittä jatkuu taas, mutta tapansa kullakin... Helposti sitä kuitenkin moni unohtaa mitä ratsastus oikeasti jollain tasolla on esim se mitä itse osaan ratsastuksessa ei oikeastaan ole mitään siihen mitä esim ihan maailmanhuiput osaavat. Ratsastus itsessään ei kuitenkaan kovin kohota kuntoa, kun heti jos ilman taluttajaa menee kunnolla niin se jo vaatii hyvää kuntoa jotta pystyy oikeasti ratsastamaan ja saamaan hevosen menemään muodossa sun muuta. Itselläni omakohtaisiin kokemuksiin kuuluu esim se, että tunnilla en koko ajan tehnyt jotain ja välillä suoraan sanotusti nukuin satulassa ja välillä opettaja huuteli, että herätyys.

    No nyt pähkinän kuoreen tämä minun romaanini. Olen sitä mieltä, että tuntiratsastus ei ole kunnollista ratsastusta ja olen sitä mieltä, että minä itse en osaa ratsastaa viellä hyvin. Minusta ratsastuksesksi voi kutsua vasta, kun saa kaikki hepat jolla menee kulkemaan muodossa ja vaikuttamaan pehmeästi ratsuunsa ja olla siellä selässä kuin ei mitään tekisikään ja hevonen sili kulkee perään annossa. Eli toisin sanoen pidän huipputason ratsastusta vasta oikeana ratsastuksena. SRL sivuilla on ratsastus urheiluna kohta ja se jos mikä on täyttä totta.

    Tämä postaus oli mielestäni kuiteski tosi asiallinen ja hyvä! :) ja en tiedä miksi, mutta yhtäkkiä tuli vaan semmoinen olo...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasi! :) Olen oikeastaan kaikesta kanssasi täysin samaa mieltä, kyllä tuo huipputason ratsastus alkaa olemaan kuitenkin jo melko rankkaa ja jos hyppäät 160cm esteitä niin kyllä siinä lihaksiakin tarvitsee ettei lennä alastulossa hepan kaulan yli maahan :p

      Poista

Asiallista palautetta ratsastuksestani saa antaa, ja mitä tahansa saa kysyä! Muistakaa kommentoida ahkerasti, niin minäkin jaksan postailla useammin♥